Lijstjes: hoe, wat en waar…

Update juli 2014

Er wordt veel op de lijsten gereageerd en er zijn ook wel vragen. Hieronder de belangrijkste:

Waarom sta ik niet op de lijst?
De top 100 lijsten zijn gebaseerd op twitterlijsten. Deze worden behalve de lijst huisartsen niet door mijzelf bijgehouden. Per lijst kun je zien wie hem bijhoudt. Dus: als je niet op de lijst staat, meld je dan bij de lijst-eigenaar!

Hoe zit dat met Klout?
De positie op de lijst wordt bepaald door de hoogte van de zogenaamde Klout score. Deze score wordt berekend door na te gaan hoe actief en hoe “invloedrijk” iemand is op diverse sociale netwerken, waaronder Twitter, maar ook Facebook, Foursquare en diverse andere platforms. Deze score zegt dus wel iets, maar is ook omstreden en niet transparant. In juli 2014 heb ik besloten Klout nog wel te hanteren, maar ook 2 criteria toe te voegen voor opname in de scorelijst: je zult het laatste jaar actief moeten zijn geweest op Twitter (berichten geplaatst) en je moet geen slotje hebben. Ook dit is niet zaligmakend, maar wel iets strenger.

Alternatief voor Klout?
Minpunt van Klout is dat Klout soms een score van nul weergeeft, maar dat valt in de praktijk mee. Vaak zijn dit accounts die niet heel actief zijn. Echt vervelend is dat de score niet alleen maar Twitter invloed weergeeft. Iemand kan dus heel actief zijn op Facebook, waardoor de Klout score hoger uitvalt, terwijl er nauwelijks wordt getwitterd. Voorlopig houd ik de Klout score aan, maar ik onderzoek wel alternatieve manieren om de positie te bepalen. Peerindex lijkt interessant, maar geeft bij een groot aantal personen geen of geen zinvolle score terug. Ook daar geldt: er wordt meer gemeten dan alleen Twitter, al zullen nog niet veel mensen andere sociale media aan Peerindex hebben gekoppeld (onbekend). De Twopscore van Twopcharts baseert zich alleen op Twittergedrag en is daarmee de beste kandidaat. Helaas is er voor zover ik heb kunnen zien nog geen openbare API waarmee voor grote groepen Twitter accounts deze Twopscore opgevraagd kan worden. Het lijkt erop dat je deze alleen maar via die site kan ophalen en dan alleen nog voor degene die is ingelogd op Twitter. Een eigen methode dan maar? Denk aan aantal volgers, vrienden, tweets, tweets per dag, aantal retweets en hoe lang het geleden is dat iemand een tweet de wereld in stuurde. Of scoren rondom bepaalde onderwerpen. Liever vind ik het wiel niet opnieuw uit natuurlijk. Suggesties zijn dus welkom. Let wel: als een nieuwe methode wordt toegepast, kan de positie op de ranglijst wel eens heel anders uitvallen…

Hoe vaak wordt een lijst bijgewerkt?
Op dit moment worden de lijsten wekelijks en op verzoek bijgewerkt. Dat is doorgaans voldoende, omdat de onderliggende lijsten niet enorm vaak wijzigen en omdat de Klout score door een week heen ook niet enorm veel schommelt.

Ik wil ook een top 100, hoe doe ik dat?
Als je een twitterlijst hebt met voldoende tweeps, dan kan ik daar een top 100 van maken. Ik ben nu gestopt met het “om niet” opzetten van nieuwe lijstjes. Hoewel één lijstje niet veel tijd kost vormt het nu alles bij elkaar toch een tijdvreter. Ik stuur dus gewoon een factuur 😉 En dan is er ook ruimte voor maatwerk, als dat nodig mocht zijn. Interesse? Neem dan even via twitter contact op. Let op: Twitter kent een maximum van 500 tweeps per lijst, en maximaal 20 lijsten per account. Wil je het helemaal zelf doen? Gebruik dan de “list” functie in Klout. Hiermee kun je een twitterlijst importeren in Klout.

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

4 gedachten over “Lijstjes: hoe, wat en waar…”

Reacties zijn gesloten.