10 citaten over e-health

Vandaag organiseert de KNMG en de NVEH het congres “Hoe staat het met uw e-health?”. Het congres is volgeboekt, het onderwerp leeft en niet alleen onder beleidsmakers en pioniers, maar ook onder artsen en patiënten, getuige de deelnemerslijst. Zomaar 10 willekeurige citaten over e-health, van de laatste weken. Zonder bron of auteur, die mag u raden in de reacties…

1. Door gebruik te maken van internet komen veel verbeteringen in de zorg ‘spontaan’ dichterbij. Transparantie over diagnoses, behandelmogelijkheden en kosten, maar ook een gelijkwaardiger verhouding tussen professional en patiënt.

2. Er is een groot gat tussen de geclaimde en feitelijk gemeten voordelen van e-health technologie. Verder is er een tekort aan onderzoek naar de risico’s van het in gebruik nemen van dergelijke technologie. De kosteneffectiviteit, regelmatig gepromoot door technofielen en beleidsmakers alsof dit een hard gegeven is, is nog nooit aangetoond.

3. Ik ben al jaren actief met website herhaalrecepten en e-consult. Overal lees ik wat patiënten willen. Maar welke patiënten maken er gebruik van? Ik heb initiatieven ontplooid, brieven verstuurd, een website in de wachtkamer, kaartjes met e-consult. Maar hooguit tien mensen per maand stellen een vraag. Kortom, het gaat erom wat de patiënt ermee doet.

4. Dank zij Internet heeft “iedereen verbinding met iedereen”. We veranderen van individu tot superorganisme. De communicatie, het delen van kennis verandert ons, wie we zijn. Het begrip privacy krijgt een herdefinitie. De vergelijking met de “tribale mens” wordt getrokken. Een hele fraaie: explosie van informatie, een implosie van de wereld. Informatie wint aan waarde door deze te delen. Eigendom verandert in toegang tot (kennis). Individuele benadering is vermoedelijk uiteindelijk belangrijker dan het privacy aspect bij e-health.

5. Mijn oproep aan patiënten zou zijn: “Vereenigt u”; start een “March for freedom of Healthcaredata” naar het Malieveld of laten we de dag van de patiëntendatavrijheid houden waarop alle patiënten en masse naar hun arts gaan met een (te downloaden) formuliertje om hun data te claimen.

6. Wat mij betreft zetten ze het Malieveld vol mensen, het landelijk EPD komt er hoe dan ook.

7. Een weblog bijhouden, ik kan het elke patiënt aanraden en ik raad zorgverleners aan het patiënten aan te raden. Het lijkt onpersoonlijk maar dat is het niet. Moeilijk is het evenmin. Ik deed het toevallig thuis; veel patiënten in een ziekenhuis kunnen het zelf, via de internetfaciliteiten van het ziekenhuis. Patiënten kunnen elkaar helpen, waarom niet. Ik kan me voorstellen dat de website van het ziekenhuis een dergelijke weblog host. Dat maakt ’m makkelijk vindbaar voor iedereen die weet waar de patiënt verblijft. Zoiets is een keuze; ook daarbuiten zijn er mogelijkheden genoeg.

8. Een consult per e-mail kan een normaal bezoek aan de huisarts vervangen. In 2006 werden op bijna twee miljoen consulten binnen de praktijken van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) 1159 e-mailconsulten gedeclareerd.

9. Het Nictiz schat dat het nog zeker tien jaar kan duren voordat alle medische informatie voor patiënten beschikbaar is. Dat komt mede doordat het tempo van de digitalisering van patiëntengegevens bij de verschillende zorgverleners, vooral bij ziekenhuizen nog niet op orde is. Daarbij zijn vragen over beveiliging en beperkingen van de mogelijkheid van patiënten om gegevens aan te passen de grootste uitdagingen.

10. Na het KNMG e-health congres hier het tiende citaat, dat het meest treffend de dag weergeeft. Zelf iets opvallends gehoord of gelezen? Zet het in de reacties!

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

3 gedachten over “10 citaten over e-health”

Reacties zijn gesloten.