Allemaal een kinddossier?

Met grote verbazing las ik op nu.nl dit bericht. Eind 2009 moeten alle instellingen in de jeugdzorg werken met een digitaal dossier. Verbazing omdat het kinddossier vorig jaar nog gigantisch mislukte. Verbazing omdat grootschalige ICT projecten bij de overheid een historie van mislukken hebben. En nu zou het ineens wel kunnen, in dik een jaar tijd? Het model van één landelijk dossier is verlaten, dus nu is het aan de decentrale instellingen het op te lossen. Gemeenten moeten het financieren, er is subsidiegeld, dus gaan met die banaan! Mooi niet. Dit gaat natuurlijk weer veel geld kosten en eind 2009 hebben we de nodige planningen gehad die allemaal net niet haalbaar bleken. Leveranciers, consultants en adviseurs kunnen hun lol weer op. En die landelijke uitwisseling van gegevens? Tja, die wordt natuurlijk via het LSP geregeld, alleen jammer dat daar nog helemaal met geen woord wordt gerept over het kinddossier.  Recent nog werden de prioriteiten van het LSP/EPD traject opgesomd door minister Klink:

1. Landelijke invoering basisinfrastructuur, EMD en WDH;
2. Patiënt en EPD;
3. De verdere ontwikkeling van het Basis-EPD;
4. Multidisciplinaire zorg, diseasemanagement en preventie.

Op de NICTIZ site staat niets over jeugdzorg als toepassingsterrein. Soms zou je gewoon willen roepen: HALLO! WORDT EENS WAKKER! DIT GELOOF JE TOCH NIET??? Voer voor leden van de tweede kamer.

Update: zoals een reageerder stelt is er op de NICTIZ natuurlijk wel wat informatie over dit dossier te vinden. NICTIZ heeft er zelfs het nodige mee gedaan. Misschien was ik wat al te stellig? Blijft echter over dat het een afgerond project is met geen recente publicaties en dat het in de prioritering van het LSP geen rol speelt.

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

Een gedachte over “Allemaal een kinddossier?”

  1. Dat er op de website van Nictiz niks staat klopt niet, zie https://www.nictiz.nl/?mid=6&mod=toepassingen&doc=99.
    Nictiz is tot 2006 intensief bezig geweest met dit dossier, maar om politieke redenen is een andere koers ingezet.
    De verwachting is overigens dat dit snel kan gaan veranderen en dat het LSP de basis zal gaan vormen voor de landelijke uitwisseling.

Reacties zijn gesloten.