Bezwaar EPD juridisch onhoudbaar

De advocaten de Vries (voormalig senior beleidsmedewerker bij het College Bescherming Persoonsgegevens) en de Laat maken in de Volkskrant van vandaag gehakt van de in de EPD brief aangeboden bezwaarmogelijkheid. De boodschap is kort samengevat dat op basis van nog niet gepasseerde wetgeving een bezwaar aantekenen geen juridsche grondslag heeft. De huidige “vigerende” wetgeving is dan bepalend en die schrijft voor dat een patiënt expliciet toestemming moet geven voor uitwisseling van gegevens. Daarnaast moet per concrete opvraging van gegevens toestemming worden gegeven. Deze dubbele toestemming werd al eerder door o.a. de Raad van State geadviseerd. Maar dit kan toch niet waar zijn? Die 15.000 (het zijn er vast al meer) bezwaren zijn toch niet voor niets ingediend? Zo langzamerhand wordt het allemaal erg ingewikkeld en de Trouw stipt al voorzichtig een eventueel uitstel van het EPD aan. Interessante vraag. Wat zou het betekenen als het EPD uitgesteld zou worden?

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

3 gedachten over “Bezwaar EPD juridisch onhoudbaar”

 1. Volgens het CBP hoef je helemaal niet steeds expliciet toestemming te geven, want doorbreking van het medisch beroepsgeheim mag als sprake is van:

  * toestemming van de patiënt of
  * informatie-uitwisseling met degenen die direct bij de behandeling zijn betrokken of
  * wettelijk voorschrift of

  bron: http://www.cbpweb.nl/documenten/inf_va_geh_med_gegevens.shtml

  Op dit moment, wordt dus op basis van de 1e en 2e bullet informatie uitgewisseld, en als de EPD-wetgeving door de kamers is, (ook) op basis van het 3e punt.

  groetjes
  Nina

 2. Maar punt 1 is toch toestemming van de patiënt? De vraag is of dat expliciet gegeven moet worden of impliciet verondersteld mag worden. Nu gaat men uit van impliciet terwijl de auteurs uitgaan van expliciet… Enlighten me!

 3. Nina, de kern is dat bij de gegevensuitwisseling in het EPD een partij betrokken is die onder geen van die punten die je noemt valt.
  Het Landelijk Schakelpunt (LSP) zelf heeft ook rechtsgrond nodig voor de verwerking van je gegevens. Dat is geen behandelaar maar een ICT orgaan.
  De enige rechtsgrond voor die partij kan zijn: toestemming van de patient. Niet opt-out, wel opt-in.

Reacties zijn gesloten.