De EPD patiëntenbrief

Zoals ik gisteren schreef staan enkele belangrijke stukken van VWS nu online. Een van de stukken is vooral van belang, omdat daarmee – een brief – alle Nederlanders eind dit jaar worden geïnformeerd over het EPD. Wat staat er grofweg in die brief:

  • Algemene info over het EPD (waarom, wat, wanneer)
  • Hoe kan je bezwaar tegen gegevensuitwisseling maken?
  • Waar vind je meer info?

De brief is kort, krachtig en op het eerste gezicht heel duidelijk. Laat ik vooropstellen dat ik niet van plan ben om de brief af te kraken. Ik ben betrokken geweest bij diverse trajecten/projecten rond elektronische gegevensuitwisseling en ik weet hoe complex dit soort zaken kunnen zijn. Goede voorlichting over een belangrijk onderwerp als dit is dan ook essentieel. Daarom benoem ik een paar opvallende zaken/vragen die ik zie bij de brief.

  • De brief wordt verzonden vanuit VWS “aan de bewoners van dit adres”. Zo’n brief zal in veel gevallen verdwijnen in de oud papier bak. VWS is voor veel mensen ver van hun bed en – hoewel logistiek veel ingewikkelder – een brief van je eigen huisarts is veel aansprekender.
  • In de brief wordt niet beschreven welke gegevens uitgewisseld gaan worden. Er is sprake van “actuele medische gegevens”. Ik heb geen actuele medische gegevens, dus… hoe zit dat dan?
  • Mijn huisarts kan mij vertellen wat de gevolgen zijn van het bezwaar maken. Dat kan deze brief me niet uitleggen? Overigens vraag ik me af of mijn huisarts dat kan. Ook als ik vragen heb, kan ik me tot mijn huisarts richten. Ik ben benieuwd of hij al zover is. Misschien is dat dit najaar anders: ik ga het gewoon vragen.
  • Ik krijg een persoonlijk bericht als mijn huisarts, apotheek of ziekenhuis ook gegevens gaat uitwisselen. Dat is wel een megaoperatie. Dus behalve deze brief komen er ook nog brieven als straks de specialist(en), de GGZ, de tandarts etc etc mijn gegevens gaan uitwisselen?
  • Kan ik ook zien wie mijn gegevens heeft ingekeken en waarom? Hoe regel ik dat?
  • Het bezwaarformulier zit nog niet bij de conceptbrief, ik was vooral benieuwd of je nu ook fijnmazig bezwaar kan aantekenen. Bijvoorbeeld: ik wil wel dat de huisartsenpost mijn dossier van mijn eigen huisarts kan zien. Voor de rest niets. Kan dat? 

Misschien dat de antwoorden staan in de folder, dat zou kunnen. Die folder lees ik natuurlijk van A tot Z door… Wordt vervolgd!

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0