De EPD patiëntenfolder

Als gezegd zou ik ook nog die patiëntenfolder die eind dit jaar wordt verspreid bekijken. Het is een folder die overduidelijk voor een breed publiek is geschreven: weer kort, krachtig en duidelijk. Natuurlijk is er wel wat aan op te merken, maar niet veel. De informatie is vooral een toelichting en op sommige punten een aanvulling op wat er in de brief staat. Een paar opvallende zaken.

 

  • In de folder wordt niet gemeld dat in spoedeisende/acute situaties de toestemming van een patiënt niet nodig is.
  • Net als in de brief wordt ook in de folder niet exact gemeld welke gegevens uitgewisseld gaan worden. Het blijft toch wat vaag: “medische gegevens die nodig zijn om u goed te helpen”. Praktisch gezien gaat het om je medicatie en een samenvatting van het huisartsendossier.
  • “Zorgverzekeraars of werkgevers hebben geen toegang tot het EPD” staat er. Maar de bedrijfsarts dan?
  • Het fictieve voorbeeld is niet zo heel sterk. De waarnemend arts ziet via het EPD dat de patiënte (mevrouw van Velzen) allergisch is voor penicilline. De dame in kwestie zit tegenover haar. Dat kan ze dan toch ook zelf vertellen? Zou ik wel doen als mij iets werd voorgeschreven waarvoor ik allergisch ben… 😉

Vandaag werd ik in het ziekenhuis weer even met mijn neus op de kille feiten gedrukt. De KNO arts had aan de kinderarts niet teruggekoppeld wat zijn bevindingen waren. Oh nee, toch wel! Ze bladerde in het handgeschreven dossier en trof daar de hiërogliefen aan van haar collega. Met enige moeite kon ze ontcijferen wat er stond. We hebben nog een hele lange weg te gaan. Van een zin als “U hoeft niet steeds opnieuw te vertellen wat al in uw medisch dossier staat” uit de folder, zou je dan een beetje moedeloos worden… Het blijft mensenwerk.

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0