De twitterende huisarts

Heeft een huisarts er iets aan om te twitteren? Te wat? Twitteren, of in goed Nederlands: kwetteren. Twitter is een site waar je korte berichten kunt achterlaten. Je kunt anderen volgen, en mensen (“tweeps”) die jouw gekwetter interessant vinden, volgen jou. Miljoenen mensen wereldwijd gebruiken het. Waar gaat het dan over? Over alles. Er zijn geen regels: anything goes. Ook in Nederland wordt Twitter volop gebruikt. Even terug maakte ik een lijstje van Nederlandse huisartsen op Twitter. Ik kwam vooralsnog niet verder dan 19 huisartsen. Heeft het voor een huisarts wel zin om te twitteren? Het moet je liggen. Je moet er (een beetje) tijd voor maken. Misschien brengt het niet wat je zou willen. Maar: het is gratis, het is leuk en kan héél nuttig zijn. Ik ben dan wel geen huisarts, maar mij heeft het al veel gebracht: werk, nuttige contacten, interessante discussies en antwoorden op veel vragen. Heeft het dus zin? Ja, maar het is geen doel op zich. Afhankelijk van wat je zou willen bereiken, kun je het op allerlei manieren inzetten. Er zijn al algemene lijstjes (zoals deze) met redenen om te gaan twitteren. Ik beperk me even tot redenen voor de huisarts – en misschien ook andere zorgverleners – om te gaan twitteren. Een opsomming:

 1. Informatie halen
  Via Twitter is een schat aan informatie te vinden, net als op het hele Internet. Door specifiek bepaalde “tweeps” te volgen, kan je die enorme stroom aan informatie specifieker maken. Zo twittert vakblad Medisch Contact dagelijks over actuele onderwerpen, met links naar complete artikelen. Omdat het blad online meer actueel is dan de wekelijkse uitgave, is bijblijven heel gemakkelijk. Een paar nuttige bronnen op Twitter:

  Een aandachtspunt, bij alle informatie op Internet, is het door een mede-twitteraar genoemde onderscheid tussen signaal en ruis. Via Twitter krijg je veel informatie in kleine brokjes binnen. Je zult zelf moeten bepalen hoe je daarmee omgaat. Bijvoorbeeld door gericht zoektermen te gebruiken om informatie te vinden, of door lijstjes te maken met “tweeps” die je volgt, gerangschikt naar onderwerp (bijvoorbeeld: nieuws, werk, privé, medisch, hobby, in-het-echt-ontmoet).

 2. Informatie brengen
  De hamvraag voor veel beginnende tweeps is: wat moet ik melden? Eigenlijk heel eenvoudig: wat je wilt. Als je doel is om over je vak te praten, doe dat dan. Als je privé informatie (“vandaag de kids weer naar school gebracht”) niet wilt delen, doe dat dan niet. Je bent zelf het filter op de informatie die je wilt delen.
  Geredeneerd vanuit de huisartsenpraktijk zijn de onderwerpen legio. Behalve zaken die je bijvoorbeeld op je praktijkwebsite meldt, kun je ook korte berichten opnemen over personeelswisselingen, uitloop van spreekuren, vakanties, nieuwe ontwikkelingen in de praktijk etc. etc. Ieder zal voor zichzelf moeten bepalen welke balans tussen zakelijk en privé op Twitter wordt gevonden. Mijn persoonlijke ervaring is dat juist het óók delen van persoonlijke informatie heel verrijkend werkt. Het geeft je het gevoel dat je iemand al een klein beetje via Twitter leert kennen.
 3. De open dialoog
  In de ruimte kletsen wordt al gauw vervelend en motiveert niet. Daarom is het goed het gesprek aan te gaan. Reageer op berichten van anderen, voer korte gesprekjes via die berichten, en wees gul. Twitter is een sociaal medium en een heel mooi voorbeeld van de geschenkeneconomie: als je veel geeft, krijg je ook veel terug.
  Het kan zelfs gebruikt worden voor de communicatie met de patiënt. Die kan immers vragen stellen. Via het medium kan snel antwoord worden gegeven, kan een patiënt op weg worden geholpen, gerust worden gesteld, of kan zelfs een consult op de praktijk worden voorkomen. Natuurlijk zitten hier haken en ogen aan, maar het is heel denkbaar. Sterker nog: het tweetspreekuur heeft dit al in de praktijk gebracht. Ondertussen twitteren velen al over de huisarts, zoals hieronder is te zien.
 4. Drempels weg
  Een van de mooiste dingen van Twitter vind ik de laagdrempeligheid ervan. Niets houdt je tegen om een berichtje aan je favoriete politicus te sturen. Niets houdt je tegen om te reageren op berichten, discussies te starten.  Door zelf te twitteren én te reageren op wat anderen je vragen, wordt het leggen van contacten heel eenvoudig.

Tot slot enkele praktische tips: om te beginnen met Twitter, maak je een profiel aan op Twitter.com. Met dat profiel kun je vervolgens via die site, maar ook op diverse andere manieren beginnen met twitteren. Voor de meeste mobiele telefoons zijn bijvoorbeeld Twitter programma’s voorhanden, zodat je ook onderweg kunt bijlezen en bijdragen.  Begin vervolgens met het volgen van voor jou situatie interessante tweeps: zoals tijdschriften, politici, bekende Nederlanders, óf natuurlijk bekenden die al Twitteren. En lees vooral ook enkele nuttige tips voor de twitterende medicus. En dan begint het pas…

P.S. I: Dit bericht kwam ook tot stand dankzij Twitter. Op mijn vraag “waarom zou een huisarts kunnen gaan twitteren” kwamen in een mum van tijd veel nuttige suggesties en commentaar binnen, die verwerkt zijn in dit artikel.

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

5 gedachten over “De twitterende huisarts”

 1. Erg herkenbaar stuk. Ik twitter nu een paar maanden en heb er veel leuke en nuttige contacten opgedaan zoals collega’s, zorgicters, zorgverzekeraars, beleidsmedewerkers van VWS en zelfs een exstaatssecretaris. Reuze handig en vooral leuk. Een aanrader.

Reacties zijn gesloten.