Drimpy: eerste indrukken

In Nederland zijn Personal Health Records in opkomst. Patiëntenverenigingen, zorginstellingen en particuliere initiatieven bieden steeds vaker patiënten de mogelijkheid hun eigen medische gegevens bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan MijnDiabetes.nl, MijnZorgnet.nl en Patient1.nl. Gisteren werd Drimpy gelanceerd, “hét sociale gezondheid platform voor de patiënt“. Na een soft launch voor een beperkte groep werd Drimpy landelijk opengesteld. Is Drimpy anders? Wat voegt Drimpy toe? Een eerste kritische blik.

Brede insteek

Het eerste wat opvalt is de brede insteek. Hoewel de site primair patiënten als doelgroep heeft, worden ook zorgverleners, -instellingen en “zorgbedrijven” expliciet benoemd. Voor al deze doelgroepen heeft de site voordelen. Die brede insteek gaat verder. Met Drimpy kan veel: data bijhouden, communiceren met patiënten / zorgverleners en diverse sociale media functies. Jammer is dat dat op de startpagina niet helder wordt: wat kan je hier eigenlijk doen? De weinig toegankelijke teksten zorgen daarvoor en zijn voor verbetering vatbaar. Ik wil de doelgroep niet onderschatten, maar juist bij een site gericht op een heel breed publiek zouden de teksten veel eenvoudiger en concreter kunnen. Aan informatie ontbreekt het overigens niet. De gebruiksvoorwaarden zijn bijvoorbeeld zéér uitgebreid en er wordt veel aandacht gegeven aan beveiliging en privacy, belangrijke vraagstukken bij sites waar persoonlijke (medische) informatie wordt uitgewisseld en opgeslagen.

Gratis

Drimpy is voor patiënten en zorgverleners gratis. Helemaal? Op termijn komen er betaalde abonnementen voor zorginstellingen en -bedrijven, al is er van advertenties is geen sprake. Maar “U kan openbaar en transparant kennis uitwisselen over, door en van producten en diensten van uw bedrijf”, aldus de pagina voor zorgbedrijven. Ik ben benieuwd hoe dit valt bij patiënten en zorgverleners. Zorgbedrijven zijn bijvoorbeeld ook farmaceuten en zorgverzekeraars. Informatie daarvan wordt – terecht of onterecht – argwanend bekeken in dit soort omgevingen. Vanzelfsprekend krijgen dit soort partijen geen toegang tot persoonlijke informatie, aldus de website. Na het aanmelden als patiënt zijn er “credits” te zien. “Medio april kunt u bij Drimpy credits aanschaffen waarmee u onder andere specifieke applicaties, widgets en producten kunt aanschaffen.” Helemaal gratis is het dus zeker niet.

Wie is de patiënt? Wie is de zorgverlener?

Bij een website gericht op het bijhouden van medische informatie én communicatie met zorgverleners kun je tegenwoordig niet meer om DigID en UZI pas heen. Daar wordt nog geen gebruik van gemaakt, waar andere sites dat al wel doen. Het geeft een veel hogere zekerheid dat je werkelijk te maken hebt met een zorgverlener c.q. een échte burger dan het huidige inlog mechanisme. Het aanmaken van een nep-profiel is heel makkelijk. Er is geen controle via DigID en ook een captcha mechaniek ontbreekt (het overtikken van een tekst alleen leesbaar voor mensen). Nou is het niet te verwachten dat dat massaal gebeurt. Zorgelijk is dat er geen enkele controle bestaat of een aangemaakt profiel werkelijk van een zorgverlener is. Na aanmaken van een profiel wordt niet gevraagd om type zorgverlener, adresgegevens, laat staan een BIG registratienummer. Ik heb een patiënt profiel aangemaakt én een zorgverlenersprofiel. Nu kun je betogen dat het sociale aspect van Drimpy ervoor zorgt dat fake accounts vanzelf worden aangepakt, maar dan kan het al te laat zijn. Je moet er niet aan denken dat je een deel van je dossier openstelt voor een kwaadwillende die zich als arts voordoet. In de toekomst zullen er meer controles op identiteit worden ingebouwd, aldus de initiatiefnemer.

Mogelijkheden

Als eenmaal een profiel is aangemaakt zijn de mogelijkheden om informatie toe te voegen heel uitgebreid. Er is aan veel gedacht. Patiënten kunnen een profiel aanvullen, een dagboek bijhouden met o.a. een pijnmeter, “mood” meter en diverse “widgets” voor bloeddruk, cholesterol, gewicht en notities. Daarnaast kan een dossier worden gevuld met nuttige documenten, medicatie informatie en betrokken zorgverleners. Het zijn functies die ook te zien zijn in andere Personal Health Records. Relatief nieuw is de netwerk functionaliteit: op een LinkedIn achtige manier kun je je netwerk beheren, wat is opgedeeld in een privé en medisch netwerk. Daarnaast kun je via korte berichten (updates) je netwerk op de hoogte houden. Alle informatie is alleen beschikbaar voor de patiënt en die bepaalt ook welke informatie wordt gedeeld met anderen. Dat zijn alleen maar zorgverleners en geen zorgbedrijven.

Voorlopige conclusie

Hoewel de doelen sympathiek zijn, is het de vraag wat Drimpy gaat toevoegen. Er zijn al de nodige websites die dezelfde functies bieden. Die sites hebben ook nog eens het voordeel ingebed te zijn in bestaande zorgrelaties of hebben een directe relatie met patiëntenverenigingen. Daardoor is sneller een bepaalde schaalgrootte te bereiken. Doordat er geen samenwerking bekend is met andere zorgpartijen kon opschaling wel eens heel moeilijk worden. Dat is overigens voor elk nieuw platform of netwerk een probleem; hoe bereik je voldoende schaalgrootte dat je een factor van belang wordt? Wie gaat er op een netwerk zitten, waar niemand anders op zit? De brede insteek lijkt aantrekkelijk, maar maakt het ook bij vlagen vaag en niet gefocust. Als we kijken naar de uitvoering zien we veel functionaliteit, waar vooral de netwerkfunctie positief in het oog springt. Helaas is de afwerking nog onvoldoende. Er moet veel meer aandacht worden gegeven aan goede teksten, de look en feel mag een stuk frisser en het identificeren van “echte” zorgverleners is een groot gemis. Zoals gezegd: een eerste indruk, maar helaas een negatieve. Ik ben benieuwd naar de aangekondigde uitbreidingen.

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

7 gedachten over “Drimpy: eerste indrukken”

 1. Maar wie of wat is Drimpy? Dat wordt mij niet duidelijk uit de site. Dus bij wie leg ik mijn vertrouwelijke gegevens neer? Worden ze straks verkocht aan een farmaceut?

  Helemaal vreemd. In de gebruiksvoorwaarden staat http://www.drimpy.com eigendom is van Drimpy B.V. Maar de KvK kent geen Drimpy B.V. En volgens de gegevens over drimpy.com ligt het ‘eigendom’ bij BreedBandje B.V.

  Registratie bij CBP staat weer op een andere B.V.: BtheWeb B.V.
  Wel interessante registratie, want daar staat onder andere dit als doel: Statistische doeleinden mbt. (meidische) onderzoeken

  Dat je als gebruiker ook maar weet.

 2. Ik heb je om je mening gevraagd en uitgedaagd. Ik heb dat dan ook gekregen. En na het lezen van je review, durf ik absoluut te beweren dat het een ongezouten, open en eerlijke mening is, die opbouwend overkomt en ons als Drimpy absoluut kan helpen met een beter platform voor de patiënt en zorg als resultaat. Ik wil dan ook op een zo kort mogelijk manier gedegen reageren en zal proberen tegelijkertijd op de reactie van de heer Albert Schreuder in te gaan.

  Laat ik allereerst iets ZEER belangrijks zeggen, Drimpy neemt haar verantwoordelijkheid door uw persoonlijke en gezondheidsgerelateerde informatie confidentieel en privé te houden. Wij verkopen of verhuren NIETS van uw persoonlijke gegevens aan telemarketeers, mailing list brokers of andere organisaties. Dit staat dan ook in onze gebruikersvoorwaarden.

  Drimpy is inderdaad eigendom van Drimpy BV helaas is de BV i.o. nog niet in de KvK opgenomen. Het domein http://www.drimpy.com hebben wij laten registreren en wordt bij SIDN binnenkort overgezet. BtheWEB was een werktitel ten tijde van onze aanvraag bij CBP, ook dit wordt aangepast en de naamsverandering is ingediend. De statistische doeleinden hebben slechts betrekking op het feit dat wij o.a. het beoordelen van medicijnen mogelijk maken. Wij willen bijvoorbeeld weten welke medicijnen en supplementen door u en de zorg goed worden beoordeeld, maar dit ook bekend maken en laten onderzoeken door specialisten, zonder persoonsgegevens.

  Met betrekking tot zorginstellingen en zorgbedrijven, heeft de openheid vooral te maken dat zij eindelijk transparant kunnen zijn naar de patiënt en zorgverlener toe. In het systeem mogen inderdaad vanzelfsprekend zeker farmaceuten en verzekeraars natuurlijk nooit onze persoonlijke gegevens zien. Wij voeren daar dan ook een controle op uit, die nog strikter zal zijn.

  DigID en de UZI pas evenals KvK en meer aanverwante zaken worden ook in een volgende versie mogelijk, een controle op BIG en AGB is daarentegen wel zeker mogelijk. In je profiel (o.a. zorgverlener) kan je deze informatie toevoegen, welke wij zo snel als mogelijk zullen controleren.

  Wij blijven voor de patiënt en zorgverlener zeker gratis. Wel zal u inderdaad spoedig een pro lidmaatschap aan kunnen schaffen, komen advertenties zoals op andere websites niet voor op de afgeschermde website en toch zal het standaard gebruik van Drimpy nog vele malen uitgebreider zijn.

  Wat ook duidelijk naar voren komt is dat de startpagina onvoldoende duidelijk maakt wat je op en met Drimpy kan doen, evenals dat de teksten niet toegankelijk genoeg zijn en de vormgeving voor verbetering vatbaar is. Wij zullen ook hiermee aan het werk gaan.

  Slechts een aantal functies van Drimpy worden door andere partijen aangeboden die dat alleen maar doen vanwege hun product, hun instelling of organisatie of één enkele zorggroep of patiëntengroep. Drimpy zal voor patiënten als eerste en de zorg als geheel een toevoeging zijn uitgaande van het social media aspect. Drimpy zal daar dan ook alles voor doen en het voordeel van de twijfel waar maken!

 3. ik heb drimpy vergeleken met patient1. het lijkt wel erg letterlijk overgeschreven op sommige plekken. kan drimpy dat verklaren? of zijn jullie in de achtergrond één en dezelfde club?

 4. Geachte Viola,
  Drimpy is een uniek en ander concept dan bestaande patiëntenplatforms en volledig onafhankelijk, evenals onafhankelijk van de door u genoemde website.

  Wij zullen wij dit op onze website beter naar voren laten komen en duidelijker omschrijven wat u als gebruiker op Drimpy kunt doen.

  Vooral ook de privacy statement en gebruikersovereenkomst zal tekstueel worden aangepast.

  Wanneer u zich registreert en van onze mogelijkheden gebruik maakt, zal u ons positief onderscheidend vermogen zeker kunnen ontdekken. Tevens zullen wij ons nog verder blijven ontwikkelen.

 5. nadat U er door Frank van Wijck (blog geen schoonheidsprijs) op bent gewezen dat teksten incl. spelfout letterlijk gecopieerd zijn van patient1 vind ik wel dat U het boetekleed aan mag trekken. Hoe heeft U kunnen denken daar mee weg te komen verbaast mij nog het meest.

Reacties zijn gesloten.