Google Health gelanceerd

Begin deze week lanceerde, zonder heel veel bombarie, Google haar eigen langverwachte PHR. Een PHR staat voor Personal Health Record. Je kunt via een PHR je eigen medische profiel bijhouden. Dit kun je dan vervolgens delen of uitwisselen met anderen. Google Health is vooralsnog alleen bedoeld voor de Amerikaanse markt, maar je kunt prima met je Nederlandse gegevens inloggen. Een paar plus- en minpunten.

Plus:

  • Het werkt heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk, zoals we van Google gewend zijn;
  • Het ziet er prachtig uit;
  • Het biedt functies voor het toevoegen van informatie over allergieen, de medicatie die je gebruikt, uitslagen van onderzoek en behandelingen;
  • De functie om gezondheidsinformatie te vinden is erg sterk, de zgn. Health Topics;
  • Opvallend is dat er na wat knutselen ook een schat aan gegevens van Nederlandse zorgverleners is te vinden. Dit zou een sterk punt kunnen zijn als het in Nederland wordt uitgerold.

Minpunten:

  • Het PHR is nog volledig gericht op de Amerikaanse markt;
  • Er is veel mogelijk om in te voeren: wie controleert of het klopt? (dat blijft de verantwoordelijkheid van de pati├źnt c.q. consument);
  • Algemeen punt: wat gaat Google Health met deze data doen? In de verschillende agreements en voorwaarden die langskomen wordt ons bezweerd dat Google er niets mee doet, maar toch. Google is primair gericht op het vergaren van persoonsdata, al dan niet herleidbaar tot echte personen. Je moet je wel veilig voelen om je medische data onder te brengen bij een partij die ook al je zoekgedrag in beeld kan brengen, die weet welke sites je bezoekt.
  • Er is niet te koppelen met andere systemen – althans niet met systemen waar we in Nederland iets aan hebben;

Natuurlijk zal het even duren voor dit ingeburgerd raakt, we hebben het immers over medische data die je deelt bij Google, en niet langer over gratis programma’s en webtools die Google aanbiedt. Als over een tijdje zowel Google Health als het concurrerende initiatief van Microsoft, de Health Vault, groter groeien ben ik benieuwd of het ook in Nederland aansluiting vindt.

Overigens zijn er in Nederland al vergelijkbare initiatieven, zoals www.medilog.nl en www.medlook.nl.

Een paar nuttige links:

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0