Je dossier op een stick?

Echt Hema! Je medische dossier op een USB stick. Heel revolutionair is het idee niet. Er zijn al meerdere firma’s die zoiets leveren, maar dat een keten als de Hema dit gaat verkopen is wel bijzonder. De stick kost nog geen 20 euro, komt met software in diverse talen, past aan je sleutelbos en bevat maximaal 1Gigabyte aan data. Dat zou genoeg ruimte moeten zijn voor je dossier, foto’s en dan hou je nog genoeg over voor wat MP3tjes… De stick is online te bestellen. Voordat ik ga zeuren over het ontbreken van een koppeling met het LSP, het niet voldoen aan de HL7v3 standaarden c.q. het ontbreken van semantische interoperabiliteit, jawel, ga ik hem eerst gewoon eens kopen en kijken wat het ding kan. Overigens wel een klein beetje duur: voor nog geen 10 euro heb je zo een USB stick met 2 Gb aan data. Maar ja, die zijn dan weer niet zo mooi rode-kruis-rood en missen de software.

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

Een gedachte over “Je dossier op een stick?”

  1. Goed initiatief deze website, ik had hem nog niet eerder ontdekt. Ja wat dat EPD op een stick betreft, het lost een deel van de problematiek wel op maar niet alles. De combinatie met andere oplossingen als Google zijn wel interessant. Centraal moet staan dat de patiënt in ieder geval het recht heeft te beschikken over zijn eigen dossier. Dus als er een lab-uitslag of röntgenfoto beschikbaar is in een systeem, zou hij het recht moeten hebben dat op zijn stick te zetten of naar zijn Google dossier te sturen. De arts heeft ook het recht en zelfs de plicht zijn collega actief te informeren, je kunt het er immers niet op aan laten komen dat bij een doorverwijzing over het hoofd werd gezien dat iemand allergisch was voor paracetamol?
    Hoe ver gaat het recht op informatie en hoe ver strekt het recht van de patiënt om informatie te onthouden aan zijn behandelaars? Er zijn nog zo veel vragen dat schijnbare totaaloplossingen als een stick onmiddellijk als volwaardig alternatief voor een EPD worden beschouwd, terwijl ze dat natuurlijk niet zijn. Net zo min als het EPD zoals dat nu wordt neergezet trouwens. Je lost wellicht een paar problemen op, maar krijgt die op andere plaatsen gewoon weer keihard terug.
    Het verschil met Icesave is dat we bij het EPD wel van te voren weten dat het meeste geld niet meer terug komt. O ja, laat in afwachting van een echt allergiedossier al je allergieën gewoon op je arm tattouëren! dat scheelt een hoop ellende.

Reacties zijn gesloten.