Lijstjes: hoe, wat en waar…

Update 24 mei 2018: voorlopig geen nieuwe updates top 100

Doordat Klout als dienst ophoudt te bestaan, zijn er geen scores beschikbaar om de top 100 lijstjes te “ranken”. Een alternatief is vooralsnog niet gevonden. Daarom zijn de lijstjes bevroren: wel te bekijken, maar ze worden niet meer bijgewerkt.

Update mei 2018

Er wordt veel op de lijsten gereageerd en er zijn ook vragen. Vooraf: de lijsten zijn bedoeld als ludieke manier om tweeps rondom een bepaald thema bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld vakgenoten of een thema als de zorg. Het is geen maatstaf voor succes, levensgeluk of anderszins. De top 100 lijsten zijn ook nooit compleet: er zijn altijd meer tweeps te ontdekken. Hieronder beantwoord ik de belangrijkste vragen:

Waarom sta ik niet op de lijst?
De top 100 lijsten zijn gebaseerd op twitterlijsten. Deze worden niet door mijzelf bijgehouden. Bij elke top 100 is vermeld wie de onderliggende twitterlijst bijhoudt. Dus: als je niet op de lijst staat, meld je dan bij die lijst-eigenaar. Hij/zij kan je erop zetten, of, mocht je dat wensen, je er ook weer af halen. Ik “host” alleen de pagina’s en verzorg de techniek erachter om de top 100 samen te stellen.

Als je niet in de top 100 staat, kan dat ook zijn omdat je Klout score wat lager is dan de anderen. Ook de mensen die buiten die top 100 vallen staan gewoon in beeld: je kunt in een top 100 jezelf terugzoeken door te sorteren op naam, positie, of op Klout score (klik op de kopjes).

Hoe zit dat met Klout?
De positie op de lijst wordt bepaald door de hoogte van de zogenaamde Klout score. Deze score wordt berekend door na te gaan hoe actief en vooral hoe “invloedrijk” iemand is op diverse sociale netwerken, waaronder Twitter, maar ook Facebook, LinkedIn en diverse andere platforms. Deze score zegt dus wel iets, maar is ook omstreden en niet transparant. In juli 2014 heb ik besloten Klout nog wel te hanteren, maar ook 2 criteria toe te voegen voor opname in de top 100: je zult het laatste jaar actief moeten zijn geweest op Twitter (berichten geplaatst) en je moet geen slotje hebben. Ook dit is niet zaligmakend, maar wel iets strenger.

Alternatief voor Klout?
Minpunt van Klout is dat Klout soms een score van nul weergeeft, maar dat valt in de praktijk mee. Vaak zijn dit accounts die niet heel actief zijn. Echt vervelend is dat de score niet alleen maar Twitter invloed weergeeft. Iemand kan dus heel actief zijn op Facebook, waardoor de Klout score hoger uitvalt, terwijl er nauwelijks wordt getwitterd. Alternatieven heb ik wel bekeken, maar ik heb nog niets passends gevonden. Suggesties zijn altijd welkom. Let wel: als een nieuwe methode wordt toegepast, kan de positie op de ranglijst wel eens heel anders uitvallen…

Hoe vaak wordt een top 100 bijgewerkt?
Hoe vaak is helemaal aan degene die de onderliggende lijst beheert. Hij/zij kan de top 100 updaten zo vaak als nodig. Doorgaans gebeurt het maandelijks. Frequenter kan, maar zeker na een tijdje wijzigen de onderliggende lijsten niet heel vaak wijzigen en schommelt de Klout score ook niet enorm veel.

Ik wil ook een top 100, hoe doe ik dat?
Als je een twitterlijst hebt met voldoende tweeps, dan kan ik daar een top 100 van maken. Ik ben nu gestopt met het “om niet” opzetten van nieuwe lijstjes. Hoewel één lijstje niet veel tijd kost vormt het nu alles bij elkaar toch een tijdvreter. Ik stuur dus gewoon een factuur 😉 En dan is er ook ruimte voor maatwerk, als dat nodig mocht zijn. Interesse? Neem dan even via twitter contact op. Let op: Twitter kent een maximum van 500 tweeps per lijst, en maximaal 20 lijsten per account. Wil je het helemaal zelf doen? Gebruik dan de “list” functie in Klout. Hiermee kun je een twitterlijst importeren in Klout.

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

4 gedachten over “Lijstjes: hoe, wat en waar…”

  1. Bedankt voor deze informatie. Ik ga ermee aan de slag en hoop over enige tijd een lijst voor de oefentherapeuten te kunnen maken.
    Vriendelijke groet.

Reacties zijn gesloten.