Pssst… wedje leggen?

Morgen gaat het dan gebeuren. Neeeeeh, niet Obama, de EPD wet! De kamerbehandeling is dan eindelijk deze week aan de beurt. Morgenmiddag om half 4 kunnen onze volksvertegenwoordigers aan de bak. En de stakeholders trapten in de aanloop ernaar toe al gelijk pittig af. De coalitiepartijen kondigden maar even aan dat misbruik zwaar zou moeten worden bestraft. Kennelijk moet dat benadrukt worden. Kennelijk is er iemand nog niet overtuigd van de goede bedoelingen van, laten we zeggen, bedrijfsartsen of zorgverzekeraars. “Zorgverzekeraars kunnen helemaal niet bij het epd. Als zij toch inbreken, kunnen ze strafrechtelijk worden vervolgd op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens” Geweldig. Het systeem is veilig, maar “als ze toch inbreken”… tja. Vrijwel direct reageerde directeur Hasekamp van Zorgverzekeraars Nederland. Furieus, mag je wel zeggen en eigenlijk ook wel terecht. Door de suggestie van misbruik te wekken, maak je het vertrouwen in het EPD nou niet bepaald groter natuurlijk. Vorige week hadden we al in NOVA en andere programma’s duidelijk het standpunt van de artsen gezien: tegen. Nou ja, tegen de manier waarop.

En verder, aan uw linkerkant de SP, die alvast TEGEN stemt. “Ik heb geen 330.000 bezwaarformulieren nodig om in te zien dat de invoering een slecht plan is.“, aldus kamerlid Arda Gerkens tegen ICTZorg. In BNR Nieuwsradio pleitte ze vorige maand al voor meer regionale oplossingen en een realistischer tempo. De “geen-bezwaarprocedure” van VWS kon wat haar betreft ook in de ijskast. Maar er zijn meer partijen dan de SP natuurlijk. Coalitiepartij CDA gaat vragen stellen over inzage voor de pati├źnt en pittige strafmaatregelen. De PvdA heeft, ondanks wat dissidente meningen, waarschijnlijk al een koers bepaald. Maar tegen stemmen? Ik denk het niet. De VVD was wel een stuk kritischer, van de PVV las ik alleen wat vragen uit augustus (weet u het nog, het “luchtkasteel”?), en van sommigen is het niet eens bekend wat ze ervan vinden. Het lijkt me niet dat de wet ineens van tafel is. Wel zouden er wel eens toezeggingen aan de kamer gedaan kunnen worden die een impact kunnen hebben op de EPD invoering.

Maar wet of niet, we gaan gewoon vrolijk verder. Topambtenaar Boereboom laat in het blad ICTZorg optekenen dat eind dit jaar 80 tot 90 procent van de zorgverleners is aangesloten. Zal ik cynisch worden? Toch maar niet. Laat ik het nou eens positief benaderen. Volgens het artikel wil hij er zelfs wel een weddenschap van maken. Nou zal meneer Boereboom dit blog vast niet lezen, maar voor het geval dat: ik wil die weddenschap wel aan gaan. Voor een goeie fles whisky wed ik dat er op 31 december 2009 nog geen 80 procent van de Nederlandse huisartsen en apotheken is aangesloten op het LSP. Te makkelijk? OK, dan stellen we hem iets scherper. Ik wed dat het nog geen 50 procent van de huisartsen is. En we doen geen lullige fles Johnny Walker, we gaan voor minimaal een 12 jarige single malt afkomstig van Islay. De whiskykoning hier in de stad heeft keus genoeg. In het gunstigste geval krijgt hij gelijk en ben ik een fles armer. Maar dan zijn we wel een enorme slag verder met dat EPD…

P.S. toch even een klein brokje cynisme, op basis van feiten. Van de huisartsinformatiesystemen zijn een paar belangrijke spelers niet gekwalificeerd om aan te sluiten: marktleider Medicom niet (dat wordt ook overal benadrukt, irritant is dat toch), HetHis niet en MicroHis ook niet. Ook een relatief kleine speler als Zorgdossier is nog niet gecertificeerd. Toch niet onbelangrijk.

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0