Serieus gamen voor de zorg

De games industrie is inmiddels een volwaardige entertainment tak geworden. In 2007 werd er (alleen al in de VS) ruim 9 miljard dollar mee verdiend. Een dit jaar verschenen spel, GTA IV, bracht in de eerste week na de release al een half miljard op. Ter illustratie: de laatste film uit de Batman reeks bracht in de eerste week een bescheiden 200 miljoen op. Games kunnen ook voor serieuze toepassingen worden ingezet, waaronder in de zorg.

Het UMC Utrecht laat door de firma HopeLabs een zogenaamde serious game ontwikkelen voor artsen. Doel is artsen om te leren gaan met incidenten bij afwezigheid van een supervisor. Dezelfde firma maakte ook al de game Re-Mission voor jonge kankerpatienten. Een interview met bedenker Pamela Kato is hier te lezen. Erg leuk om te zien dat games op deze manier kunnen worden ingezet. Je kunt ze gebruiken voor zaken als voorlichting maar ook voor e-learning en het trainen van motorische vaardigheden. Zo kun je als chirurg bijna niet zonder:

En natuurlijk zijn er al populaire games voor wannabe chirurgen en artsen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kraker Trauma Center voor de WII.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ymx_lb4holA]

We gaan alle medicatiefouten en andere medische missers oplossen door games breed in te voeren in de Nederlandse zorg. Kortom, allemaal aan de WII, Xbox en Playstation! Of toch niet…

Games kunnen ook de motorische vaardigheden, computerbekwaamheid en oog- en handcoördinatie verbeteren. Je kind veel computerspellen laten spelen wil echter niet zeggen dat het dan ook een goede arts wordt. Teveel gamen kan leiden tot slechte schoolresultaten en agressiviteit. (bron)

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0