Toch een beetje hete zomer

Je zou denken dat aan de vooravond van de landelijke invoering van het EPD er wel met de nodige modder wordt gesmeten. Immers, op 1 september gaat het gebeuren, dan wordt het EPD landelijk ingevoerd. Sceptici hebben dus nog een maandje de tijd om onrust te schoppen. Veel zal het niet uitmaken: je kunt een rijdende trein misschien wat vertragen, maar hij gaat gewoon door. Maar een hete zomer met pittige discussies over het EPD, privacy, zin en onzin, zit er niet in.

Adviseurs van de RVZ, de Raad voor de Volksgezondheid, Ottes en van Rijen schrijven in Medisch Contact dat het EPD bij voorbaat achterhaald is. De schrijvers stellen dat de nu in wetgeving beschreven opzet van het EPD niet innovatief is, gebaseerd is op achterhaalde ideeën en wordt ingehaald door de werkelijkheid. Op het artikel valt wel wat af te dingen. Zo wordt er kennelijk vanuit gegaan dat het LSP voor het hele EPD zorg moet gaan dragen. Dat is nooit de bedoeling geweest. En men stelt verder dat patiënttoegang tot het EPD (via het LSP) problematisch is. Communicatie tussen zorginformatiesystemen (insiders hebben het over XISsen) en het LSP verloopt via gesloten verbindingen. Patiënttoegang zou via het Internet moeten verlopen, en dat zou elkaar bijten. Dat lijkt me niet kloppen. De connectiviteit wordt verzorgd door zogenaamde Zorg Service Providers. Dit zijn vaak leveranciers van lijnen voor netwerktoegang, VPNs en dergelijke. Diezelfde partijen leveren ook Internet toegang. Denk bijvoorbeeld aan Ezorg. Je kunt prima “besloten” lijnen gebruiken en toch Internet toegang bieden.

De auteurs hebben wel een paar terechte kritiekpunten. Zo stellen ze onder meer dat de wetgeving teveel gaat over infrastructuur en techniek. Dat is inderdaad het geval en zou in de toekomst kunnen leiden tot veel discussies en noodwetgeving. Ook schetsen ze de (schijnbare?) tegenstelling tussen de bij het LSP geldende berichtstandaarden (HL7) en de Europese standaarden waaraan informatiesystemen moeten voldoen. Hier zit een fundamenteel verschil tussen.

De reacties zijn niet mals. Een woordvoerder van de RVZ haast zich te melden dat dit geen mening van de Raad is, maar de persoonlijke bijdrage van de twee auteurs. Sterker nog: de auteurs hebben de interne regels van de RVZ geschonden. Vreemd is dat op ongeveer hetzelfde moment de RVZ een bericht de wereld instuurt dat stelt “VWS heeft aanbevelingen RVZ-advies over Elektronisch Patiëntendossier overgenomen“. Ook VWS reageert, maar dan wel wat feller. In het Financieele Dagblad reageren ze kort en krachtig dat de auteurs blijk geven van “weinig kennis van de materie” en dat men hier niet serieus op zal reageren.

Auteurs Ottes en van Rijen zijn heus niet onbekend met de materie. Van Rijen houdt een eigen weblog bij – waar geen melding wordt gemaakt van het artikel jammer genoeg, dat zou wat discussie kunnen opleveren – op Blogspot. En men publiceerde al eerder over dit onderwerp, ook in Medisch Contact.

Op diverse sites is het bericht al overgenomen, waaronder landelijke media als Nu.nl. Op o.a. Webwereld wordt er al pittig over gediscusssieerd. Wordt het toch nog een beetje een hete zomer.

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

3 gedachten over “Toch een beetje hete zomer”

  1. Beste heer Smit, Dag Ton,
    Dankzij de out-of-office autoreply ben ik niet zo heel anoniem meer: zie “Over deze weblog”…

  2. Hallo Jacco,

    in het artikel stel je : “Zo stellen ze onder meer dat de wetgeving teveel gaat over infrastructuur en techniek. Dat is inderdaad het geval en zou in de toekomst kunnen leiden tot veel discussies en noodwetgeving.”

    Voor zover ik zelf heb kunnen zien legt de wetgeving maar 2 technische zaken vast : het gebruik van het LSP als centrale index, autorisatie en log-middel en het gebruik van de UZI pas voor authenticatie. Dit zijn de basis voorzieningen om het EPD mogelijk te maken. In de wet is verder niks vastgelegd mbt ZSP’s, wel/geen (internet)technologie of welke normen. Dat vloeit voort uit de onderliggende architectuur, maar die kan continue gewijzigd worden obv de laatste (technologische) inzichten.
    Groet

Reacties zijn gesloten.