Verwachtingen managen (reprise)

Ook al eens eerder publiceerde Computable over het EPD. Dit artikel is eigenlijk wel interessant, niet omdat NICTIZ directeur van Boven hier het Nederlandse EPD vergelijkt met Google (…), maar vooral om de positieve boodschap. We hebben het over januari. Januari 2005.

 

 • De gegevens van patiënten worden nu op verschillende plekken geregistreerd. Er is daardoor weinig tot geen zicht op de informatie. In de loop van dit jaar komt daar verandering in.
 • In Nederland zijn ziekenhuisspecialisten, huisartsen en apotheken voor een groot deel eigen baas. Om die reden is er geen ruimte voor een groot infrastructuurproject dat door de strot van de sector geduwd kan worden.
  Maar dat gaat nu dus eigenlijk wel gebeuren: verplicht bij wet.
 • Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft dit gebruik van het burgerservicenummer inmiddels goedgekeurd. Op dit moment vindt er voorbereidende wetgeving plaats.
  De wet op het gebruik van het BSN is dit jaar in werking getreden. De CBP was juist zeer kritisch.
 • Nictiz wil de aanbesteding van deze opdracht (JvD: tijdelijke LSP) onder de grens van de aanbestedingsregels houden, zodat de tijdelijke voorziening niet wordt opgehouden door de tijdrovende procedure van een officiële Europese aanbesteding.
  Dat is niet helemaal gelukt: het werd een Europese aanbesteding (een hele hete zomer mag ik wel zeggen).
 • “Er staat nergens in de wet dat een arts een scalpel moet steriliseren voor hij aan een operatie begint. Toch wordt dat gedaan. Hetzelfde zie je nu met de informatiehuishouding gebeuren in de zorgsector.” (…) Een verplichting van de minister om medische informatie continu beschikbaar te hebben is door deze ontwikkelingen volgens Van Boven dan ook niet nodig.
  Helaas, dat is wel nodig, zo blijkt. Nog steeds een groot deel van de zorgverleners heeft geen GBZ (Goed Beheerd Zorgsysteem) dat voldoet aan alle eisen.
 • Het Nictiz-plan voor het virtuele dossier schrijft het gebruik voor van de internationale communicatiestandaard HL7 v3. Veel systemen in de Nederlandse ziekenhuizen gebruiken deze standaard al.
  In 2005 gebruikten ziekenhuizen HL7v2 in overvloed, HL7v3 was toen nog volop in ontwikkeling en niet in de ziekenhuizen in gebruik.
 • Ziekenhuizen zijn volgens Van Boven beleidsmatig klaar voor de invoering van een landelijk dossier. Daarnaast valt de invoering technisch erg mee. “De meeste ziekenhuizen beschikken over ruim voldoende netwerkvoorzieningen en hebben internetaansluitingen op diverse punten in het ziekenhuis. Als een arts over een internetaansluiting en een browser beschikt kan hij al toegang krijgen tot de verwijsindex met medische informatie”, aldus Van Boven.

 

Er is een hoop veranderd in de tussentijd. Begrijp me overigens niet verkeerd. Terugkijkend is het makkelijk praten. Ook ik was in januari 2005 een stuk positiever. Ik deed ook mee aan die uiteindelijk wel degelijk Europese aanbesteding en heb mede de term verkeerstoren de wereld ingeholpen. Het zou alleen mooi zijn als de PR eens wat realistischer werd, en er wordt gewezen op wat al bereikt is in plaats van wat er ooit eens gaat komen. Helaas gaat de discussie momenteel steeds meer richting het niveau van een Tweede Kamer scoordebat: veel kreten over en weer, waarbij de nuance en feitelijkheid verder op de achtergrond raakt.

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0