Waar hou ik mijn dossier bij?

Een paar jaar terug was het nog niet bepaald gemeengoed, maar de laatste tijd schieten ze als paddestoelen uit de grond: de Personal Health Record websites. De hype is helemaal compleet. Handige, gebruiksvriendelijke, slimme, gratis, zeer beveiligde websites, waar je je hele medische hebben en houden kwijtkunt. Een interessante ontwikkeling, absoluut, maar er zitten wat minder positieve kanten aan:

  • Welke site moet je nemen? Je kunt kiezen uit Google Health, de Microsoft Health Vault, maar ook bij sites uit Nederland, zoals Medilog.nl, de Gezondheidsmeter en het patiĆ«ntenportaal van de NPCF (hoewel die website nu met geen woord rept over dat portaal). En dat zijn er nog maar een paar, er zijn er zeker meer. Je kunt niet van je dokter verwachten dat hij al die websites kent, daar op inlogt en jouw dossier bekijkt.
  • Hoe is het met de beveiliging gesteld? Hoe weet je zeker of de partij(en) achter een website te vertrouwen zijn? Hoeveel data wordt er van je verzameld? Wat wordt daarmee gedaan? Wat gebeurt er als de site of het bedrijf erachter failliet gaat? Dit zijn logische vragen en er is niet altijd duidelijk antwoord op te geven.
  • De kwaliteit van gegevens is een aandachtspunt. Is het wel verstandig je gegevens zo “vrij” en laagdrempelig in te vullen? Het is wel makkelijk om een hele lap tekst in te vullen over je medische problemen, maar wat kan je daarmee? En wie controleert of wat je zegt waar is? Je kunt ervoor kiezen bepaalde informatie niet te geven, is dat wenselijk? Het is deels subjectief.

Ik geloof dat er markt voor dit soort dossiers is, maar er nog wel wat hobbels zijn te nemen om ze in Nederland te laten aanslaan.

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0