Wie doet er mee met het El Es Pee?

September 2007, prinsjesdag… begroting, doelstelling: alle huisartsenposten, de helft van de huisartsen, de helft van de ziekenhuizen en meer dan de helft van de apotheken zijn in 2008 aangesloten op het LSP

December 2007: eerste kwartaal 2008 zijn er 80 aansluitingen op het LSP.

Oktober 2008: 87 aansluitingen.

Het schiet dan misschien niet echt op, maar gelukkig kan er wel online worden gevolgd hoe het staat met de voortgang. Op de website van VWS is een handig zoekmachientje gebouwd waarmee je uit kan zoeken wie er al aangesloten is. Niet onbelangrijk als je bijvoorbeeld overweegt of je al dan niet (ja! nu gratis!) bezwaar gaat maken. Door te zoeken op plaats, postcode, naam of type zorgverlener zie je snel wie er al via het LSP gegevens uit kunnen wisselen. Dit lijkt me redelijk betrouwbare informatie.

Het zou leuk zijn dit soort informatie te combineren met een indicatie of er ook iets wordt uitgewisseld en wat dan precies. Als relatieve insider kan ik dat wel bedenken, maar dat geldt niet voor iedere zorgconsument. Ook leuk zou zijn een Google Maps kaartje, met per plaats de aantallen en en en… nou ja, je snapt het wel. Daarvoor heb je dan wel data nodig. En dat valt tegen.

In de zogenaamde koploperregio’s lijkt het beeld wel enigszins te kloppen met de verhalen, al zijn de aantallen niet overweldigend. Meest aangehaald is de regio Twente. In Enschede staan 1 huisartsenpost en 13 praktijken geregistreerd. In Harderwijk zijn, zoals verwacht, het Jansdal ziekenhuis, en 3 apotheken in Zeewolde op elkaar aangesloten via het LSP. Echt erg lijkt het in de top 10 gemeenten van Nederland (samen goed voor bijna 3 miljoen inwoners). Daar tel ik 8 aangesloten huisartsen/praktijken, 2 huisartsenposten, 23 apotheken en nul ziekenhuizen. Huh? Doe ik iets fout? Snap ik het niet? Zo weinig?

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0