Woelig weekje

In allerlei opzichten was het een woelige week. Veel zorg en ICT nieuws c.q. nieuwtjes. Komende week staat de zogenaamde re- en dupliek in het kamerdebat over het EPD gepland. Kamerlid Zijlstra (VVD) probeert te doen wat VWS kennelijk nog niet lukte: uitleggen waarom het EPD er moet komen. Hoewel hij nog niet zo lang geleden (en wat langer geleden ook) heel kritisch was, komen er nu allemaal argumenten naar voren die we al vaker hebben gehoord en die je gerust met een korrel(tje) zout mag nemen.

Dat het EPD er gaat komen geloof ik zeker, maar het tempo waarin en de manier waarop zou wel eens anders kunnen zijn dan nu bedacht. Pharmapartners was deze week in het nieuws met de mededeling dat ze aan gaan sluiten op het LSP. Niet lang daarna kwamen daar wel een paar kanttekeningen bij. Klakkeloos uitvoeren wat in Den Haag is bedacht is niet aan de orde. Zo is het goed om de regio als basis te nemen, zitten er nog teveel fouten in standaarden en eisen en moet er draagvlak zijn in de praktijk. Bovendien moeten er lessen worden geleerd uit de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld in lopende pilots. Dat is natuurlijk al gaande, maar er is zachtjes gezegd wat twijfel over de kwaliteit van de pilots en de rapportage daarvan. Deze week meldde Qure dat zij een WOB procedure in gang zetten om de communicatie tussen adviesbureau Plexus en VWS over die rapporten boven tafel te krijgen. Niet geheel onterecht. Arts Jongejan signaleert bijvoorbeeld dat er voor minister Klink ongunstige informatie uit de rapporten is gehouden. Zo wordt er gesuggereerd dat de resultaten uit de praktijk positief zijn, terwijl een evaluatierapport voor het gebruik in de regio Rijnmond ontbreekt. Oeps…

In Nederland wordt er niet echt een harde strijd geleverd over privacy en het EPD. Er wordt wel veel over gesproken en er zijn ook veel zorgen, maar het is anders in de VS. Terwijl de consumentenbond hier privacy spelregels formuleert (was daar het CBP niet voor bedoeld), strijdt men daar fel voor bescherming van de privacy binnen het EPD. Het is ook een andere situatie, natuurlijk. Men is daar al iets verder (in positieve dan wel negatieve zin). Wat dacht je van WebPAX? Een site waar je medische films zoals echo’s en scans kunt uploaden en bekijken. Het heeft iets raars: hier heb je bijvoorbeeld echte, bewegende beelden, van een ├ęchte baby. Raar, maar ook fascinerend. Youtube, maar dan voor al uw medische filmpjes… What’s next?

Oh ja, nog een leuke nieuwe betekenis van de afkorting EPD: Ergerlijke Permanente Debatten… ­čÖé

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0