Zorg en ICT 2008: de drempel over!

Ja mensen… tis wat… het jaar zit er bijna op. Tijd dus om terug én vooruit te blikken. De tijd van lijstjes. Veel leuke films op TV. En over een paar uur knallend het jaar afsluiten, dat door de kredietcrisis niet als een heel positief jaar de boeken in zal gaan. Op zorg en ICT gebied was het echter een topjaar. Er gebeurde heel veel, ook recent nog. Wat dacht je van de iBreath, een alcohol blaastest via je iPhone. Een must voor vannacht! En misschien iets voor sommige medici, als je de lawaaikoppen van de Telegraaf moet geloven. Kennelijk zijn er artsen die onder invloed hebben geopereerd, en dan niet alleen van een glaasje Chablis tijdens de lunch.

Dé happening van dit jaar was natuurlijk De Brief. De Brief van Ab Klink over het EPD. Weet u het nog? De brief die ervoor zorgde dat een onderwerp waar jarenlang alleen “de incrowd” zich mee bezig hield (ambtenaren, ICT-ers, en een enkele arts of patiënt) ineens publiek volop in de belangstelling kwam te staan. Het sloeg in als een bom. Kort na de brief was er geen dagblad, tijdschrift of internet site waar niet in werd gegaan op het “hoofdpijndossier” van Klink. Er is zelfs een e-mail discussielijst (ze bestaan nog!) voor gestart. De brief zelf was al opzienbarend genoeg, maar al snel sijpelden er ook nog eens verhalen naar buiten over wijken waar helemaal geen brieven waren bezorgd. De tamtam uit Twente droeg ook niet bij tot een gunstig beeld in de media. Eindgebruikers daar waren niet bepaald positief over alle ontwikkelingen: te vroeg en te snel. Hoe het ook verder gaat, De Brief was wat mij betreft het zorg en ICT moment van dit jaar.

En het gedoe rondom het EPD is natuurlijk nog lang niet voorbij. Zo vlak voor de jaarwisseling komen er dreigende berichten uit Engeland. Medische informatie bij de NHS zou volgens de overheid beschikbaar gesteld kunnen worden aan bedrijven en onderzoekers, zónder toestemming van de patiënt. Een “dans met de duivel”, aldus de Britse artsen. In Nederland ondenkbaar. Tenminste, dat hopen we dan maar.

Het ene hoofdstuk van het landelijk EPD is het waarneemdossier huisartsen. Hier is al veel negatieve PR over naar buiten gekomen. Het andere hoofdstuk is het medicatiedossier, voor onder meer apotheken en ziekenhuizen. Een groot deel van de communicatie rondom medicatie verloopt al regionaal (vrijwel alle apotheken communiceren met behulp van OZIS). Apothekers kregen het eerder dit jaar al zwaar te verduren door een onderzoek van de inspectie. Misschien is OZIS ook wel onveilig? Het CBP neemt er alvast een voorschot op: die regionale netwerken zouden wel eens onveilig kunnen zijn. Kind… badwater…

De afdeling voorlichting van VWS kon dit jaar zijn lol op.  Het NRC is een van de meest productieve kranten als het gaat om de EPD materie;  veel artikelen en opiniestukken en een handig “EPD voor dummies” overzicht.  En zo kwam daar dit weekend weer een zeer kritisch artikel over het “landelijke” elektronisch medicatiedossier. “Achterhaald” en het ligt aan de software van de klant zelf, aldus VWS. Daarbij wordt dan verder nauwelijks ingegaan op de diverse kritische noten die in het artikel worden gekraakt. In plaats daarvan wordt er op de man gespeeld. Jammer, maar niet nieuw. Eerder werden twee medewerkers van de Raad voor de Volksgezondheid die zich kritisch uitlieten over de EPD ambities al afgeserveerd. Ook een pleidooi voor meer aandacht voor de rol van de patient in het EPD én voor personal health records als Google Health kon rekenen op dezelfde behandeling. Gezellig allemaal. Sindsdien is het overigens wel bon ton geworden om te roepen dat de patiënt toegang tot het EPD moet hebben. Komt allemaal voor elkaar volgend jaar! Of gaat het iets langer duren?

Hoe gaat 2009 er uit zien voor zorg & ICT land? Ik hoop in elk geval oprecht dat er wat concrete resultaten worden geboekt rondom het EPD. Dat mag zo langzamerhand wel, na alle commotie en kritiek. Misschien wordt 2009 wel het jaar van het EPD… En als dat niet lukt kunnen we altijd nog vol verwachting uitkijken naar de ontwikkelingen rond Health 2.0.

Voor mij persoonlijk was het een bijzonder jaar. Persoonlijk, maar ook zakelijk. Het starten van dit blog om af en toe eens wat ideetjes neer te pennen is ondertussen iets meer geworden. Leuk om te zien, en ik hoop ook in 2009 daarmee verder te kunnen. Maar zakelijk had vooral de overname van Uzorg, mijn werkgever, het meeste impact. Dat heeft het nog en zal ook in 2009 voor mijn collega’s en ik het nodige gaan betekenen. Spannende en bijzondere tijden.

Ik wens iedereen een geweldige jaarwisseling en alle goeds voor 2009 toe!

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0